Πινγκ πονγκ... δημιουργικής γραφής

Φωτό άρθρου

Συντάκτης: 
Παρή Σπίνου

 

Η καθιερωμένη ετήσια «μάζωξη» στο σπίτι του Βασίλη Αλεξάκη ξεκίνησε με μια παρτίδα πινγκ πονγκ στο μεγάλο τραπέζι που κυριαρχεί στο λιτό καθιστικό του και συνεχίστηκε με το πινγκ πονγκ της δημιουργικής γραφής.

Αιτία και αφορμή, το καινούργιο του βιβλίο. Οχι κάποιο νέο μυθιστόρημα («θέλω 4-5 μήνες μέχρι να το τελειώσω», μας είπε εμπιστευτικά), αλλά τα κείμενα του πρώτου σεμιναρίου δημιουργικής γραφής που έκανε στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2013, τα οποία συγκεντρώθηκαν σε έναν τόμο με τίτλο «Τηρουμένων των αναλογιών» (εκδ. Πλέθρον).

Ευδιάθετος, περιτριγυρισμένος από μέλη του εκδοτικού οίκου, φίλους αλλά και μαθητές του, ο γνωστός συγγραφέας, που μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι, αποκάλυψε τα... μυστικά των σεμιναρίων του.

Ολα άρχισαν πριν από 15 χρόνια, όταν ο ίδιος συμμετείχε σε ασκήσεις δημιουργικής γραφής, ζωντανά, στο ραδιόφωνο της France Culture. «Επρεπε να γράψω τα κείμενα μέσα σε 15 λεπτά. Δεν υπήρχε περιθώριο διόρθωσης. Διαπίστωσα ότι η μεγάλη πίεση είναι δημιουργική, αναγκάζεσαι να πεις πράγματα που δεν είχες σκεφτεί. Ζορίζοντας κάποιον μπορεί να βγει κάτι το ανέλπιστο. Είναι μεγάλη ελευθερία το άσπρο χαρτί!» είπε ο Βασίλης Αλεξάκης.

Από το 2013 μέχρι σήμερα έχουν γίνει πέντε κύκλοι σεμιναρίων στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων -μάλιστα από 11 έως 18 Δεκεμβρίου γίνεται ο έκτος- τα οποία παρακολούθησαν «πάσης φύσεως» ενδιαφερόμενοι, όχι μόνο επίδοξοι συγγραφείς αλλά και ένας καθηγητής Παλαιοντολογίας και μια νοσοκόμα από τον «Ευαγγελισμό». Οι ηλικίες, από 20 μέχρι 70 ετών.

Οι ασκήσεις, που δεν ξεπερνούσαν τα 20 λεπτά, ήταν μια πρόκληση. Οι μαθητές έπρεπε να γράψουν ιστορίες επιλέγοντας τυχαία λήμματα στο λεξικό, ονόματα ενός τηλεφωνικού καταλόγου της Σαντορίνης που κληρονόμησε από τον πατέρα του ο Β. Αλεξάκης ή φράσεις-κλισέ κι ακόμα να εμπνευστούν από το βαλς Νο 3 του Σοστακόβιτς.

«Ενα θέμα ήταν “Είστε πεθαμένοι και έχετε τη δυνατότητα να πάρετε δίωρη άδεια. Δικαιολογήστε στον διευθυντή του νεκροταφείου γιατί πρέπει να βγείτε». Ενας έγραψε ότι θέλει να «πάει σε μια κηδεία!».

Το πιο πρωτότυπο είναι ότι και ο ίδιος ο συγγραφέας παίρνει μέρος στις ασκήσεις. «Ετσι εκφράζω την αγάπη μου για τις λέξεις, γιατί στα πιο δύσκολα της ζωής μου οι λέξεις με βοήθησαν να επιβιώσω. Γιατί οι λέξεις σέβονται τη σιωπή σου. Αλλωστε, οι λέξεις έχουν μια ανάμνηση της σιωπής που προηγήθηκε».

Ελευθερία, έλλειψη σοβαροφάνειας και επικοινωνία. Αστείες αλλά και συγκινητικές καταστάσεις. Ενα σεμινάριο δημιουργικής γραφής γεμάτο συναισθήματα, ένα παιχνίδι, προτείνει ο Αλεξάκης. «Σαν να παίζουμε πινγκ πονγκ. Μου αρέσει η ιδέα ότι η λογοτεχνία είναι και λίγο παιχνίδι», τονίζει. Τώρα, αν θα προκύψει κάποιο νέο ταλέντο... «Καθένας έχει μέσα του ιστορίες που δεν ξέρει και το συγγραφικό ύφος μπορεί να κάνει τα πάντα ενδιαφέροντα... Συγγραφέας, τελικά, είναι επιλογή ζωής».

πηγή: https://www.efsyn.gr/arthro/pingk-pongk-dimioyrgikis-grafis

Τελευταία Άρθρα

Εκδόσεις ΠΛΕΘΡΟΝ Newsletter

Αρχείο