Στη «Σκηνή» του Γιώργου Βέλτσου

Φωτό άρθρου

Συντάκτης: 
Παρή Σπίνου

Πάνω από 40 χρόνια γράφει στον Τύπο ο Γιώργος Βέλτσος. Και τώρα, συγκέντρωσε ορισμένα από αυτά τα μικρά «διαμάντια» σε μια έκδοση με τίτλο «Σκηνή» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Πλέθρον».

«Σκηνή. Ακούω από τη σκηνή τον θόρυβο της εξουσίας και τις αποσιωπήσεις της Ιστορίας. Σαν κυνηγός στην παραμεθόριο του εφήμερου “διαβάζω” τα πατήματα στο χιόνι», σημειώνει ο πολυγραφότατος διανοούμενος στον πρόλογο της έκδοσης. «Με τις ταυτολογίες μου, ό,τι έχω να πω το ακυρώνω. Αξιολογώ όμως ό,τι δεν έχει αξία. Επαναξιολογώ».

Πρόκειται για κείμενα για το θέατρο, την πολιτική και τις πολιτικές του θεάτρου, κείμενα διαχρονικά και επίκαιρα, με το μοναδικό αποτύπωμα της γραφής του Γιώργου Βέλτσου.

Οπως αυτά που έχει καταθέσει στην «Εφημερίδα των Συντακτών» τους τελευταίους μήνες («Τheatrum philosοphicum», «Σε κώμα», «Αίτηση ακύρωσης ασύλου», «Το ανθρωπάκι », «Ο Βασίλης!» «Οπερέτα», «Η κλαγγή και η κλανιά» κ.ά.), καθώς και άλλα που έχουν δημοσιευτεί στις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Τα Νέα» και χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1990 έως το 2017.

«Σκηνή. Γράφω περισσότερο από σαράντα χρόνια στης εφημερίδες. “Κάνω σκηνή” στη σκηνή, γράφω, θυμώνω. Δεν έχω οδηγηθεί στο έγκλημα. Σωφρονίζω. Φρονηματίζομαι. Φρονώ πολλά. Κρύβω τα περισσότερα», συνεχίζει ο ίδιος.

«Σκηνή. Κυριολεκτώ και μεταφέρω στη σκηνή την αντοχή μου. Κυρίως το αυτονόητο: ότι ζω. Ξαναρχίζω αυτό που δίχως να τελειώνει, τελειώνει. Ξαναγράφω αυτό που τελείωσε και δεν ξαναρχίζει. Προτείνω και αποδίδω όπως ο διεστραμμένος του Κλοσσοφσκί στον ξένο (τον αναγνώστη) το αγαθό μου: απαλλοτριώνοντάς το, το αφήνω αναπαλλοτρίωτο. Κάθε βιβλίο σπεύδει ακατάπαυστα σε ένα άλλο βιβλίο. Η βαλίτσα πάει μακριά...»

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Εκδόσεις ΠΛΕΘΡΟΝ Newsletter

Αρχείο