Από τον ίδιο συγγραφέα

  • Ίσως σήμερα να ντρεπόμαστε για τις φυλακές μας. Όσο για τον 19ο αιώνα, ήταν περήφανος για τα φρούρια που έχτιζε στις παρυφές και ενίοτε στο κέντρο των πόλεων. Γοητευόταν απ’ αυτή τη νέα ηπιότητα που αντικαθιστούσε τα ικριώματα. Επαιρόταν ότι δεν τιμωρεί πια τα σώματα και ότι γνωρίζει εφεξής να αναμορφώνει τις ψυχές. (…)

Newsletter

Blog

  • Από την Αγάπη στη Σύμβαση-Η κατάρα του φύλου

    Σε αντίθεση με τον Φρόιντ, στο « Πολιτισμός Πηγή δυστυχίας» που βλέπει την αγάπη αρνητικά, η Colette Soler, βασιζόμενη στον Λακάν, δίνει μια μάλλον θετική απάντηση θεωρώντας ότι η έκκληση για αγάπη θα είναι το τελευταίο προπύργιο ενάντια στην διάβρωση των κοινωνικών, σχέσεων ως αρχή που ενώνει. Το βιβλίο αυτό καλύπτει τα διάφορα στάδια της κατασκευής της έννοιας της απόλαυσης στη (…)
  • Αφιέρωμα στο έργο του Romeo Castellucci στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2015

    Αφιέρωμα σε έναν κορυφαίο σκηνοθέτη της εποχής μας, τον Romeo Castellucci, διοργανώνει το Φεστιβάλ Αθηνών, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πρόγραμμα ARCH-Αριστεία ΙΙ, υπό την αιγίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών. Ο Romeo Castellucci, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους σκηνοθέτες του θεάτρου, με διεθνή ακτινοβολία, έχει λάβει δεκάδες διακρίσεις για το (…)

Πρόσφατες Εκδόσεις

  • Γιατί το άτομο εκδηλώνει μέσα στο πλήθος ιδιότητες που δεν εμφανίζει όταν είναι και δρα μόνο του; Γιατί υπό την επίδραση της μάζας, για παράδειγμα, (…)
  • [Στη διάλεξη αυτή, στο Ινστιτούτο Γκράμσι στην Ιταλία] ο Σαρτρ δείχνει τη συνέχεια μεταξύ του Είναι και το μηδέν και της Κριτικής, όπως και τις εγελιανές συγγένειες του δεύτερου έργου, φωτίζοντας, παράλληλα, με ενδιαφέροντα τρόπο την προσέγγισή του στην υποκειμενικότητα και υπογραμμίζοντας τον μη (…)
  • «Τα διαφορετικά ρεύματα της κοινωνιολογίας της τέχνης έτυχαν μέχρι σήμερα μιας ανισομερούς ανάπτυξης, ανάλογα με το αν αφορούν τις πλαστικές τέχνες, τη λογοτεχνία, τη μουσική, τις παραστατικές τέχνες, τον κινηματογράφο ή τις εφαρμοσμένες τέχνες. (…)