Από τον ίδιο συγγραφέα

  • Ίσως σήμερα να ντρεπόμαστε για τις φυλακές μας. Όσο για τον 19ο αιώνα, ήταν περήφανος για τα φρούρια που έχτιζε στις παρυφές και ενίοτε στο κέντρο των πόλεων. Γοητευόταν απ’ αυτή τη νέα ηπιότητα που αντικαθιστούσε τα ικριώματα. Επαιρόταν ότι δεν τιμωρεί πια τα σώματα και ότι γνωρίζει εφεξής να αναμορφώνει τις ψυχές. (…)

Newsletter

Blog

  • Παρουσίαση του βιβλίου ''Τι είναι η υποκειμενικότητα'', Jean-Paul Sartre στο ''Το Περιοδικό''.

    Η νέα αυτή έκδοση περιλαμβάνει μια διάλεξη του Ζαν Πωλ Σαρτρ, που έδωσε στη Ρώμη το Δεκέμβριο του 1961, αμέσως μετά τη δημοσίευση της Κριτικής του διαλεκτικού λόγου του συγγραφέα. Η Κριτική σηματοδοτεί τη συγκεκριμένη αντιπαράθεση του Σαρτρ με το μαρξισμό, στη βάση της τοποθέτησής του ότι ο τελευταίος “έχει ακινητοποιηθεί”. Η διάλεξη λοιπόν διεξάγεται μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Εδώ ο (…)
  • Μα τους τράβηξε ο Άντλερ…

    Ο δάσκαλός μου στην Ψυχανάλυση -και όχι μόνον- Θανάσης Τζαβάρας μου πρότεινε να συμμετάσχω πέρσι τον Νοέμβριο στην παρουσίαση του βιβλίου της Ιωάννας Παπαγιάννη με τίτλο: “Mα τους τράβηξε ο ´Αντλερ: η πορεία της ατομικής ψυχολογίας στην Ελλαδα”, Εκδόσεις Πλεθρον. Αν και κάπως σαν τον Υδραίο στη Λάρισα παρέα με τα ιερά τέρατα της Ψυχανάλυσης Θανάση Τζαβάρα και Δημήτρη Πλουμπίδη, μια (…)

Πρόσφατες Εκδόσεις

  • Από την τεχνική αναπαραγωγή, που φετιχοποιεί και ταυτόχρονα απομαγεύει την τέχνη, στην εμπειρία του έργου τέχνης, που για να απαλλαγεί από τον εσωτερισμό εξωτερικεύεται άναρχα κι αυθόρμητα, κι από εκεί στη μεσσιανική συνθήκη της διάσωσης του παρελθόντος πολιτισμού (…)
  • Η τρίτομη "Ιστορία της Σεξουαλικότητας" ("Η βούληση για γνώση", "Η χρήση των ηδονών", "Η επιμέλεια εαυτού") προεκτείνει τις έρευνες των βιβλίων "Η αρχαιολογία της γνώσης" και "Επιτήρηση και τιμωρία". Στον τρίτο τόμο ο Φουκώ μας ταξιδεύει στη χρυσή εποχή της Ρώμης, για να μας αποκαλύψει μια λεπτή αλλά αποφασιστική αλλαγή του βλέμματος της σεξουαλικής απόλαυσης σε σχέση με την αρχαία Ελλάδα. (…)
  • Το βιβλίο φιλοξενεί ορισμένα από τα πιο σημαντικά κείμενα θεωρίας της τέχνης με κύρια θεματική τη δημιουργικότητα στις εικαστικές τέχνες, ένα ζήτημα δύσκολο και πολλαπλώς ερμηνεύσιμο. (…)