Από τον ίδιο συγγραφέα

  • Ίσως σήμερα να ντρεπόμαστε για τις φυλακές μας. Όσο για τον 19ο αιώνα, ήταν περήφανος για τα φρούρια που έχτιζε στις παρυφές και ενίοτε στο κέντρο των πόλεων. Γοητευόταν απ’ αυτή τη νέα ηπιότητα που αντικαθιστούσε τα ικριώματα. Επαιρόταν ότι δεν τιμωρεί πια τα σώματα και ότι γνωρίζει εφεξής να αναμορφώνει τις ψυχές. (…)

Newsletter

Blog

  • Από την Αγάπη στη Σύμβαση-Η κατάρα του φύλου

    Σε αντίθεση με τον Φρόιντ, στο « Πολιτισμός Πηγή δυστυχίας» που βλέπει την αγάπη αρνητικά, η Colette Soler, βασιζόμενη στον Λακάν, δίνει μια μάλλον θετική απάντηση θεωρώντας ότι η έκκληση για αγάπη θα είναι το τελευταίο προπύργιο ενάντια στην διάβρωση των κοινωνικών, σχέσεων ως αρχή που ενώνει. Το βιβλίο αυτό καλύπτει τα διάφορα στάδια της κατασκευής της έννοιας της απόλαυσης στη (…)
  • Αφιέρωμα στο έργο του Romeo Castellucci στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2015

    Αφιέρωμα σε έναν κορυφαίο σκηνοθέτη της εποχής μας, τον Romeo Castellucci, διοργανώνει το Φεστιβάλ Αθηνών, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πρόγραμμα ARCH-Αριστεία ΙΙ, υπό την αιγίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών. Ο Romeo Castellucci, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους σκηνοθέτες του θεάτρου, με διεθνή ακτινοβολία, έχει λάβει δεκάδες διακρίσεις για το (…)

Πρόσφατες Εκδόσεις

  • «Τα διαφορετικά ρεύματα της κοινωνιολογίας της τέχνης έτυχαν μέχρι σήμερα μιας ανισομερούς ανάπτυξης, ανάλογα με το αν αφορούν τις πλαστικές τέχνες, τη λογοτεχνία, τη μουσική, τις παραστατικές τέχνες, τον κινηματογράφο ή τις εφαρμοσμένες τέχνες. (…)
  • Από πού κατάγεται άραγε η «σεξουαλική ηθική» του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού, με τις μονογαμικές σχέσεις, την αμοιβαία συζυγική αφοσίωση και τον γάμο ως απόλυτη αξία; Μήπως έχει καθαρά χριστιανική προέλευση ή σχετίζεται με την αστική «ιουδαιο-χριστια- νική ηθική», την τόσο πρόσφορη για την τάξη της καπιταλιστικής πα- ραγωγής; (…)
  • […] αυτό είναι το νόημα του Στο δρόμο. Τι μας λέει ο αφηγητής του, ο Σαλ Πα ρα ντάιζ; «Οι μόνοι που αξίζουν για μένα είναι οι τρελοί, αυτοί που τρελαίνονται να ζήσουν, να μιλήσουν, να σωθούν, (…)