13+1 βιβλία για να αγαπήσετε την εμπνευσμένη γαλλική λογοτεχνία Αφιέρωμα Bookfeed

Φωτό άρθρου

Η γαλλική λογοτεχνία, με τις ιστορίες που πλάθουν οι συγγραφείς που την εκπροσωπούν, χαρίζει μέσα στους αιώνες στιγμές μοναδικής αναγνωστικής απόλαυσης στους αναγνώστες. Από την εποχή του Chretien de Troyes τον 12ο αιώνα, που θεωρείται ο πρώτος γάλλος μυθιστοριογράφος μέχρι και το σήμερα, ο γαλλικός λογοτεχνικός κόσμος είναι πλούσιος σε αφηγήσεις παντός τύπου. Είναι μία περιπέτεια εξαίρετου κάλλους, ένας γοητευτικός περίπατος που συνεχίζει να μας συνεπαίρνει. Είναι πάντα επίκαιρη η γαλλική λογοτεχνία και πάντα μία συναρπαστική αφορμή να την ανακαλύπτουμε καθώς ξεδιπλώνεται με τον ανθρωποκεντρικό αλλά και ρομαντικό της χαρακτήρα.

Ονόματα γνωστά όπως του Louis–Charles Fougeret de Monbron, του J.M.G. Le Clezio, του Diderot, του Alfred de Musset αλλά και ονόματα λιγότερο διάσημα, αν και αναγνωρισμένα, όπως ο FrancisPonge, ο Pierre Louys, ο Christophe Boltanski, ο Vincent Delecroix, έχουν γράψει τη δική τους μοναδική ιστορία και έχουν χαράξει στη μνήμη μας και στις καρδιές μας δρόμους λέξεων γεμάτους εικόνες και περιγραφές αστείρευτης ομορφιάς και χάρης. Μέσω των βιβλίων και των πρωταγωνιστών τους, οι συγγραφείς ξεδιπλώνουν τις ζωές των ανθρώπων της εποχής τους και μας τις προσφέρουν στο τραπέζι της αναγνωστικής μας πείνας έτοιμες προς «βρώσιν». Η γαλλική λογοτεχνία του ρεαλισμού, του νατουραλισμού, του ρομαντισμού και τόσων άλλων κινημάτων διαπρέπει με μία σθεναρή πίστη στον ανθρωποκεντρισμό,  μιλώντας ανοιχτά ή έμμεσα για τα πάθη, τις σκέψεις, τους έρωτες, τις αγωνίες του ανθρώπου.

Παρουσιάζονται εδώ βιβλία – μαζί με ένα βιβλίο αφιέρωμα στον Προυστ – της γαλλικής σχολής που εκπέμπουν το καθένα τον δικό του παλμό, χορεύουν στον ρυθμό ενός ερωτικού χορού που δεν γνωρίζει εποχές και ποτέ δεν παύει να σαγηνεύει θυμίζοντας κάτι από τον πίνακα ύμνο του Ματίς «Πολυτέλεια ηρεμία και απόλαυση» του 1904.

Gustave Flaubert, Τρεις ιστορίες, Εκδόσεις Πλέθρον

Το βιβλίο αυτό είναι ένα πραγματικό κόσμημα καθώς εμπεριέχει τις τρεις τελευταίες ιστορίες του συγγραφέα της Μαντάμ Μποβαρύ, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας το 1877, δηλαδή τρία χρόνια πριν από το θάνατο του συγγραφέα. Με τη σοφία και την ωριμότητα, τόσο την πνευματική όσο και την αφηγηματική να τον χαρακτηρίζει, ο Φλωμπέρ ξεδιπλώνει όλη την διανοητική και στοχαστική του εργασία, αυτή που ο αναγνώστης θαυμάζει μέσα από τις περίφημες ιστορίες του και τα επιφανή μυθιστορήματά του. Οι ιστορίες του πραγματικά κυλούν σαν το ποτάμι που απαλλαγμένο πια από τα όποια βάρη μπορεί και αναπνέει ενώ μέσα του βρίσκει ο αναγνώστης όλη τη φρεσκάδα αλλά και την έμπνευσή του που εδώ έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της. Είναι ένα βιβλίο του καιρού του που όμως με την ορμή του και τη δύναμή του μπορεί και καθρεφτίζεται ακόμα και στο σήμερα.

 

πηγή:https://www.bookfeed.gr/2019/08/09/13-1-vivlia-gia-na-agapisete-tin-empneysmeni-galliki-logotechnia-a/

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Εκδόσεις ΠΛΕΘΡΟΝ Newsletter

Αρχείο