Η πολιτισμική ιστορία της οσμής
Άρωμα

Ρόδο, μόσχος, λιβάνι, μύρο - οι οσμές ανέκαθεν συνδέονταν με τη μαγεία, τη θεραπεία και τη σεξουαλική δύναμη. Όμως το τι θεωρείται αρωματικό διαφέρει πολύ από πολιτισμό σε πολιτισμό και από τη μία ιστορική περίοδο στην άλλη.
Το Άρωμα αποκαλύπτει τη μυστική ιστορία των οσμών: από τα αρωματικά συμπόσια της Αρχαίας Ελλάδας έως το "καλύτερο τεχνητό άρωμα βατόμουρου" που έγινε ποτέ, από τη γλυκιά "ευωδιά της αγιότητας" έως τα σύγχρονα επώνυμα αρώματα του εμπορίου. Πρόκειται για ένα ταξίδι που μας οδηγεί να ανακαλύψουμε τα αρωματικά φίλτρα του Ειρηνικού και των Άνδεων, να αποτυπώσουμε τα "οσφρητικά τοπία" διαφόρων πολιτισμών και να κατανοήσουμε του ρόλους που έπαιξαν οι οσμές στο πέρασμα της ιστορίας. Σ' αυτή τη διαδρομή οι συγγραφείς μας προτρέπουν να οξύνουμε τις αισθήσεις μας και να οσφρανθούμε τις ισχυρές κοινωνικές σημασίες των οσμών.
Η οσμή, όπως μας αποκαλύπτουν, διαποτίζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, των κοινωνικών τάξεων και των εθνικών ομάδων.
Το Άρωμα μας προσκαλεί να ακολουθήσουμε την οσμή παλαιών και σύγχρονων πολιτισμών και να ανακαλύψουμε ένα σύμπαν αυλακωμένο από τα ίχνη της μυρωδιάς των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών που το αποτελούν. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ό,τι καλύτερο έχει γραφτεί για το θέμα έως σήμερα... Εξαιρετικά πλούσιο και συναρπαστικό. (Zygmount Bauman, Επίτιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου του Leeds)

Μετάφραση

Ευαγγελία Σιπητάνου

ISBN

9789603481393

Σελίδες

276

Τιμή καταλόγου

21,40 €

Τιμή

14,98 €