Κείμενα για την τέχνη
Συγγραφέας
Η πρωτοτυπία της πρωτοπορίας

Συνιδρύτρια και συνεκδότρια του περιοδικού October, βετεράνος του Artforum της δεκαετίας του 1960 και των αρχών της δεκαετίας του 1970, η Ρόζαλιντ Κράους κυριάρχησε και συμμετείχε στη σημαντική διαμόρφωση της θεωρίας του μεταμοντερνισμού.
Σε αυτή τη συναρπαστική συλλογή δοκιμίων, τα περισσότερα από τα οποία εμφανίστηκαν, αρχικά, στο October,εξερευνά τους τρόπους με τους οποίους η ρήξη στο στιλ που πραγματοποίησε ο μεταμοντερνισμός επέβαλε μια αλλαγή στους διάφορους τρόπους με τους οποίους κατανοούμε την τέχνη του 20ού αιώνα, ξεκινώντας με τη σχεδόν μυθική ιδέα της πρωτοπορίας. Η Κράους χρησιμοποιεί τα αναλυτικά εργαλεία της σημειολογίας, του δομισμού και του μεταδομισμού για να αποκαλύψει νέα νοήματα των εικαστικών τεχνών και για να ασκήσει κριτική στον τρόπο που γράφουν για την τέχνη άλλοι εξέχοντες επαγγελματίες της τέχνης και της λογοτεχνικής ιστορίας.

«Τα δοκίμια της Κράους –με τη λογιότητά τους, τις ερμηνείες τους (ειδικά των καλλιτεχνών των οποίων το έργο νομίζαμε πως ξέραμε καλά) και της χωροθέτησης της τέχνης εντός του πληρέστερου δυνατού φάσματος πλαισίων λόγου– αποτελούν παραδειγματικά πρότυπα της σύγχρονης κριτικής.»
J.T. Paoletti, Πανεπιστήμιο Wesleyan

«Όλες οι παρατηρήσεις της είναι απαρέγκλιτα πρωτότυπες και προκλητικές» Art Documentation

H Rosalind E. Krauss είναι Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Columbia, στη Νέα Υόρκη.

Μετάφραση

Ροζαλί Σινοπούλου

ISBN

978960348383

Τιμή καταλόγου

15,00 €

Τιμή

13,50 €