Στην ομιλία του με τίτλο "Κανονικότητα και παθολογία σε μία βιοϊατρική εποχή" ο Nikolas Rose εκκινεί από τη θεμελιώδη διάκριση ανάμεσα στο κανονικό και το παθολογικό -όπως την εισήγαγε στη γαλλική επιστημολογία ο Georges Canguilhem- προκειμένου να εξετάσει τις σύγχρονες εξελίξεις στο πεδίο της μοριακής βιολογίας, της νευροεπιστήμης και της ψυχοφαρμακευτικής.
Η εξέταση αυτή φέρνει στο προσκήνιο, ανανεωμένα μέσα από την ιστορική προοπτική και την κριτική θεώρηση του παρόντος τα καίρια ηθικά και οντολογικά ερωτήματα για κάθε υποκείμενο που ρίχθηκε στον κόσμο του 21ου αιώνα, ήτοι για κάθε σύγχρονο "γονιδιωματικό βιολογικό πολίτη". (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
- "Είσαι κανονικός; Όλοι γνωρίζουμε τα στρώματα νοημάτων και κρίσεων που συγχέονται μέσα σε μία ερώτηση σαν κι αυτήν: το κανονικό ως μέσος όρος, τυπικό, σωματικά και ψυχικά υγιές, στατιστικά κοντά στο μέσο όρο σε έναν πληθυσμό. Εξ ου και αυτοί οι συνειρμοί που προκαλούνται από την αντίθεσή του, το παθολογικό: νοσηρό, αποκλίνον, επικίνδυνο. Αυτοί οι όροι συνυφαίνουν διαφορετικούς τρόπους κρίσης, στατιστικούς, κοινωνικούς, ιατρικούς, ηθικολογικούς, ηθικούς". (Nikolas Rose)
Κανονικότητα και παθολογία σε μία βιοϊατρική εποχή
Κανονικότητα και παθολογία σε μία βιοϊατρική εποχή
6,50 €
4,55 €