Νέες προσεγγίσεις της υποκειμενικότητας, της κοινωνίας και της κοινωνικής αλλαγής
Συγγραφέας
Αυτονομία/Restrepo

Αυτό το βιβλίο εξετάζει τη σκέψη του Κορνηλίου Καστοριάδη και τη ριζοσπαστική εναλλακτική πρόταση που παρουσιάζει σε σχέση με τη σκέψη του Μισέλ Φουκώ σε τρεις βασικές έννοιες, κεντρικές στη θεωρία και των δύο διανοητών: το υποκείμενο, την παραγωγή κοινωνικής σημασίας και παράστασης και την κοινωνική και πολιτισμική αλλαγή. Αν και τα συμπεράσματά τους ήταν διαφορετικά, ο Καστοριάδης και ο Φουκώ αντιμετώπισαν παρόμοιες θεωρητικές και πολιτικές προκλήσεις και ασχολήθηκαν με κοινά ερωτήματα.
Αυτό το σημαντικό βιβλίο αποτελεί έναν κριτικό διάλογο μεταξύ αυτών των δύο σωμάτων σκέψης. Μέσω μιας αναλυτικής παρουσίασης της καστοριαδικής άποψης η Μαρία Τοβάρ-Ρεστρέπο αναδεικνύει τους περιορισμούς που προκύπτουν από τη μεταδομιστική σκέψη του Φουκώ, συγκρίνοντας και διερευνώντας αυτές τις τρεις κεντρικές έννοιες στον στοχασμό του κάθε διανοητή. Με αυτόν τον τρόπο επιτρέπει μια καλύτερη κατανόηση των διαφορών των δύο διανοητών και των συνεπειών στις κοινωνικές επιστήμες αλλά και τον ρόλο της κοινωνικής θεωρίας. Εντέλει, αυτό το βιβλίο παρουσιάζει τη φιλοσοφική και θεωρητική τοποθέτηση του Καστοριάδη ως μια εναλλακτική σε σχέση με προβλήματα που δεν μπόρεσε να επιλύσει ο μεταδομισμός και αυτό που ο Καστοριάδης θεώρησε ως μια ντετερμινιστική οντολογία που είναι ενσωματωμένη στον πολιτικό σχετικισμό. Μέσω αυτής της θέσης ο Καστοριάδης άνοιξε τον δρόμο για την ανανέωση του διαλόγου σχετικά με την αυτονομία και την κοινωνική αλλαγή. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

«Ο Κορνήλιος Καστοριάδης υπήρξε ένας από τους πιο πρωτότυπους και επινοητικούς διανοητές του 20ού αιώνα. Η Τοβάρ-Ρεστρέπο έχει γράψει μια ζωντανή παρουσίαση και υπεράσπιση της θέσης του. Συγκρίνοντάς τον με τον Φουκώ υποστηρίζει ότι βοηθάει στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων τα οποία ο Φουκώ άφησε ανεπίλυτα. Αυτό το βιβλίο είναι μια θαυμάσια συνεισφορά στην ανασύσταση της σημασίας του διανοητή της ριζοσπαστικής φαντασίας και της ριζοσπαστικής ελευθερίας». (Richard J. Bernstein, Καθ. Φιλοσοφίας, New School for Social Research, Νέα Υόρκη)

Εκδοτική Σειρά

Μετάφραση

Ροζαλί Σινοπούλου

ISBN

9789603483410

Σελίδες

280

Τιμή καταλόγου

20,00 €

Τιμή

14,00 €