Ο μύθος στην πρωτόγονη ψυχολογία
Συγγραφέας
Μαγεία

«Κανένας συγγραφέας της εποχής μας δεν έχει κάνει περισσότερα από τον Bronislaw Malinowski για να συνδέσει με κατανοητό τρόπο την πραγματικότητα του ανθρώπινου βίου με τις ψυχρές αφηρημένες έννοιες της επιστήμης. Τα έργα του αποτελούν έναν ανεκτίμητο σύνδεσμο μεταξύ της γνώσης της καθημερινότητας των απομακρυσμένων εξωτικών λαών και της θεωρητικής γνώσης που κατέχει η ανθρωπότητα.
Το ταλέντο του Malinowski ήταν διπλό: ήταν προικισμένος με την ευφυΐα που συνήθως είναι χαρακτηριστική των καλλιτεχνών, και με την ικανότητα του επιστήμονα να παρατηρεί και να διακηρύττει αυτό που είναι οικουμενικό. Στον αναγνώστη του Malinowski παρέχονται έννοιες σχετικές με τη θρησκεία, τη μαγεία, την επιστήμη, την ιεροτελεστία και τον μύθο, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης παραστατικών εντυπώσεων και αντιλήψεων σχετικά με τους κατοίκους των νησιών Trobriand, στη ζωή των οποίων με τόση σαγήνη εμβαθύνει.
Ο Malinowski μελετά τους ανθρώπους, μετά εξετάζει τα βιβλία και στη συνέχεια επιστρέφει στους ανθρώπους. Αντίθετα με κάποιους, δεν μελετά τους ανθρώπους για να βρει σε αυτούς εκείνα που του είπαν τα βιβλία πως θα βρει. Ο εκλεκτικισμός της θεωρίας του Malinowski ωθείται από το γεγονός ότι η ανθρώπινη πραγματικότητα, στην οποία πάντα επιστρέφει, δεν μπορεί ποτέ να αναπαρασταθεί από κάποιο μεμονωμένο θεωρητικό πλαίσιο στο οποίο έχει δοθεί έμφαση.» (R. Redfield, Από τον Πρόλογο στο "Magic, Science and Religion, and other essays")
[...] Ζώντας νοητικά για λίγο καιρό μεταξύ ανθρώπων με έναν πολύ πιο απλό πολιτισμό από τον δικό μας, ίσως μπορούμε να αποκτήσουμε μια νέα αίσθηση προοπτικής αναφορικά με τους δικούς μας θεσμούς, τις δικές μας πεποιθήσεις και τα δικά μας έθιμα. Συνεπώς, αν η ανθρωπολογία μπορεί να μας προκαλέσει μια αίσθηση της προοπτικής και να μας προσφέρει μια πιο λεπτή αίσθηση του χιούμορ, μπορεί πολύ εύκολα να αξιώσει για τον εαυτό της τον τίτλο μιας πολύ σπουδαίας επιστήμης» (Bronislaw Malinowski)
(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Μετάφραση

Βασίλης Ντζούνης

ISBN

9789603483366

Σελίδες

176

Τιμή καταλόγου

18,00 €

Τιμή

12,60 €