Όπως είχε κάνει και για τη φιλοσοφία στον πρώτο τόμο του Μαθαίνοντας να ζούμε, που σημείωσε τεράστια εκδοτική επιτυχία, ο Λυκ Φερύ κάνει τους θεμελιώδεις μύθους της εποχής μας προσβάσιμους για όλους. Παρουσιάζει με τέχνη αυτές τις εκπληκτικές αφηγήσεις και αναδεικνύει με μαεστρία το βαθύ τους νόημα και τη σχέση τους με τη σημερινή εποχή.
Σχεδόν χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, χρησιμοποιούμε δεκάδες εικόνες ή μεταφορές της αρχαιοελληνικής μυθολογίας: "πιάνω τον ταύρο από τα κέρατα", "πακτωλός" χρημάτων, πέφτω "από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη", ακολουθώ τον "μίτο της Αριάδνης", χάνομαι σε έναν "λαβύρινθο" ή έναν "δαιδαλώδη" δρόμο, γίνομαι "μήλο Έριδος", μιλάω σαν την "Κασσάνδρα" και πολλά άλλα. Είναι αδύνατον να απαριθμήσουμε όλες τις μεταφορές μέσα στις οποίες κοιμούνται ο Ωκεανός, οι Σειρήνες, ο Τυφώνας, ο Τρίτωνας, ο Πύθωνας και τα άλλα εκπληκτικά όντα που επιζούν στην καθημερινή μας γλώσσα.
Αυτό το βιβλίο μάς προτείνει να τα ξυπνήσουμε, αφηγούμενοι τις καταπληκτικές ιστορίες τους. Αντίθετα ωστόσο με την επικρατούσα άποψη, η μυθολογία δεν περιορίζεται σε μια αλληλουχία "μύθων και θρύλων". Οι μεγάλοι μύθοι προτείνουν σε φιλοσοφικό επίπεδο μια πλειάδα από πολύ ουσιαστικά μαθήματα για τη ζωή και τη σοφία. Αποτελούν μια μεγαλειώδη απόπειρα να δοθούν απαντήσεις στο αρχαίο ερώτημα της "αγαθής ζωής". Η φιλοσοφία που γεννιέται στην Ελλάδα δεν είναι τίποτα άλλο παρά εκκοσμίσκευση των μηνυμάτων αυτών των μύθων, των οποίων η μελέτη είναι και απαραίτητη για την κατανόησή της. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Μαθαίνοντας να ζούμε
Μαθαίνοντας να ζούμε
2. Η σοφία των μύθων
24,38 €
17,07 €