Συγγραφέας
Πώς θα τελειώσει

Στο "Πώς θα τελειώσει ο καπιταλισμός;" ο Βόλφγκανγκ Στρικ, διακεκριμένος αναλυτής της σύγχρονης πολιτικής και οικονομίας, υποστηρίζει ότι ο κόσμος είναι έτοιμος να αλλάξει. Ο γάμος δημοκρατίας και καπιταλισμού, δύο ασύμβατων μερών που ενώθηκαν με το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, φτάνει στο τέλος του. Οι ρυθμιστικοί θεσμοί που κάποτε περιόριζαν τις υπερβολές του χρηματοπιστωτικού τομέα έχουν καταρρεύσει και, μετά την τελική νίκη του καπιταλισμού κατά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, δεν υπάρχει πολιτικός φορέας που να είναι σε θέση να επαναφέρει τη φιλελευθεροποίηση των αγορών. Ο κόσμος μας έχει γίνει ένας κόσμος που χαρακτηρίζεται από μειούμενους ρυθμούς ανάπτυξης, κυριαρχία των ολιγαρχών, συρρικνούμενη δημόσια σφαίρα, θεσμική διαφθορά και διεθνή αναρχία. Δεν διαθέτουμε καμία θεραπεία για όλες αυτές τις παθογένειες. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

«Οδεύει ο καπιταλισμός στο τέλος του; Το πρόβλημα είναι ότι, ενώ βλέπουμε τον καπιταλισμό να αποσυντίθεται μπροστά στα μάτια μας, δεν βλέπουμε να έρχεται κάποιος διάδοχος. Όπως έδειξα, λέγοντας αποσύνθεση εννοώ την ήδη αρκετά προχωρημένη παρακμή της ικανότητας του καπιταλισμού ως οικονομικού καθεστώτος να εγγυάται μια σταθερή κοινωνία. Η καπιταλιστική κοινωνία αποσυντίθεται, όμως όχι επειδή το προκάλεσε ένας οργανωμένος αντίπαλος που την πολεμά εν ονόματι μιας καλύτερης κοινωνικής τάξης. Αντιθέτως, αποσυντίθεται εκ των έσω, από την επιτυχία του καπιταλισμού και τις εσωτερικές αντιθέσεις που επιτείνονται από αυτήν, και από το ότι ο καπιταλισμός κατακυρίευσε τους αντιπάλους του και στην πορεία έγινε πιο καπιταλιστικός απ' ό,τι είναι καλό γι' αυτόν». (Wolfgang Streek, Απόσπασμα από την Εισαγωγή του βιβλίου)
«Σήμερα, στο επίκεντρο της κρίσης που διαρκώς διευρύνεται, κάποιοι έχουν τη συγκινητική πίστη ότι ο καπιταλισμός, οι ελεύθερες αγορές και η δημοκρατία συμβαδίζουν. Το καινούργιο βιβλίο του Βόλφγκανγκ Στρικ αποδομεί αυτόν τον μύθο, αποκαλύπτοντας τις βαθιά ανελεύθερες, ανορθολογικές, απάνθρωπες τάσεις του σύγχρονου καπιταλισμού». (Γιάνης Βαρουφάκης)
«Ο Στρικ γράφει με συντριπτικό, πειστικό τρόπο. Το "Πώς θα τελειώσει ο καπιταλισμός;" μας προσφέρει όχι τόσο μια πρόβλεψη όσο μια προειδοποίηση». (Martin Wolf, Financial Times)
«Καθώς ο οικονομικός ζόφος βαθαίνει και οδηγείται στο απόλυτο έρεβος της γαιοπολιτικής κρίσης, στα τμήματα Οικονομικών των πανεπιστημίων όλου του κόσμου εξακολουθεί να ακούγεται η γεμάτη αυτοπεποίθηση χλεύη: «όμως ο καπιταλισμός πάντα επιβιώνει...». Το "Πώς θα τελειώσει ο καπιταλισμός;" είναι μια εκτεταμένη ερμηνεία, που συνδέεται με την πιθανότητα οι mainstream οικονομολόγοι να κάνουν λάθος».
(Paul Mason, Guardian Books of the Year 2016)

Μετάφραση

Γιάννης Πεδιώτης

ISBN

9789603483267

Σελίδες

312

Τιμή καταλόγου

23,00 €

Τιμή

16,10 €