Λούκατς

Ο Τόμας Μαν είχε πει κάποτε: "Η κατάσταση θα είναι πολύ καλή στη Γερμανία, κι αυτό θα έρθει φυσιολογικά, μόνο όταν ο Καρλ Μαρξ διαβάσει Φρήντριχ Χαίλντερλιν".
Χωρίς να εκφράζουμε άποψη για το βάσιμο αυτής της προφητείας, μπορούμε ωστόσο να πούμε με βεβαιότητα πως η ευχή αυτή εκπληρώθηκε. Η ιδιαίτερη αξία του Γκυόργκυ Λούκατς έγκειται στο ότι συνέδεσε την έννοια του κλασικού με τη μαρξιστική σκέψη, ότι δημιούργησε στο χώρο του πνεύματος ένα σταθερό πέρασμα από την αστική στη σοσιαλιστική εποχή. Πράγματι, ο Λούκατς κατέχει μια μοναδική θέση ανάμεσα στους μαρξιστές φιλόσοφους του πρώτου μισού του 20ού αιώνα, τη θέση ενός ένθερμου και αδιόρθωτου ανθρωπιστή.
Χρειάστηκε να επιδείξει μεγάλο θάρρος και, κυρίως, εξαιρετική πνευματική ευελιξία, για να διατηρήσει τη θέση αυτή περίπου μισό αιώνα, μέσα σε πολιτικές αναταραχές, στις οποίες κι ο ίδιος συμμετείχε ενεργά. Δεν απαρνήθηκε ποτέ τη σχέση του με τον κλασικισμό, υπηρετώντας ταυτόχρονα όσο καλύτερα μπορούσε τη μαρξιστική σκέψη. Προστατεύοντας την κλασική παράδοση από τη μανία των εικονοκλαστών, αποκάλυψε στην καπιταλιστική Δύση τον πλούτο και τη γονιμότητα της μαρξιστικής σκέψης. Συντηρητικός με την καλύτερη έννοια του όρου και συνάμα φωτισμένος αλλά και ασυμβίβαστος επαναστάτης, μπορεί να έδινε την εντύπωση πως διαφοροποιούσε τη στάση του, εξωθώντας τον αγώνα στα άκρα, όταν ένιωθε τα νώτα του εξασφαλισμένα, ή εφαρμόζοντας στρατηγική αναδίπλωσης, όταν η πίεση των αντιπάλων γινόταν πολύ έντονη. Αν όμως το έργο του αναγνωσθεί διττά, κάτω απ' το φως των κλασικών παραδόσεων και συνάμα της μαρξιστικής θεωρίας, αποκαλύπτει τη βαθύτερη συνοχή του. Η διαπίστωση που κάνει ο Λούκατς το 1962 στον πρόλογο της γαλλικής μετάφρασης του έργου του Θεωρία του Μυθιστορήματος -δοκίμιο που γράφτηκε το 1914/15- ισχύει περίπου για όλο το έργο του: "Η Θεωρία του Μυθιστορήματος, μου φαίνεται πως είναι το πρώτο βιβλίο όπου μια αριστερή ηθική, με προσανατολισμό προς μια ριζοσπαστική επανάσταση, συνδυάζεται με μια παραδοσιακή και συμβατική ερμηνεία της πραγματικότητας". (Από την εισαγωγή της έκδοσης)

ISBN

9789607599407

Σελίδες

188

Τιμή καταλόγου

13,94 €

Τιμή

9,76 €