Ο Μπρόνισλαβ Κάσπερ Μαλινόβσκι (πολωνικά: Bronislaw Kasper Malinowski, 7 Απριλίου 1884 - 16 Μαΐου 1942) ήταν Πολωνός κοινωνικός ανθρωπολόγος. Το 1908 κατέθεσε τη διδακτορική του διατριβή στη Φιλοσοφία, τη Φυσική και τα Μαθηματικά στο πανεπιστήμιο της Κρακοβίας. Το 1913 έγινε λέκτορας της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου (London School of Economiscs), όπου έλαβε το διδακτορικό του στην επιστήμη το 1916. Εκείνη την περίοδο μελέτησε το "Χρυσό Κλώνο" του Τζέιμς Φρέιζερ και εκδήλωσε έντονο ενδιαφέρον για την ανθρωπολογία.
Ο Μαλινόβσκι πιστώνεται ως ιδρυτής εκείνου του τομέα της κοινωνικής ανθρωπολογίας γνωστού ως λειτουργισμός (φονξιοναλισμός), θεωρώντας πως όλα τα επιμέρους στοιχεία μιας κοινωνίας διαπλέκονται για να σχηματίσουν ένα ισορροπημένο σύστημα. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πίστεις, τις τελετουργίες, τα έθιμα, τους θεσμούς, τη θρησκεία, την τελετουργία και τα σεξουαλικά ταμπού.
Κατείχε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του σημαντικές θέσεις σε ακαδημαϊκά ιδρύματα το Πανεπιστήμιο Κορνέλ, το Πανεπιστήμιο Γέιλ, το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το οποίο τον ανακήρυξε επίτιμο διδάκτορα. Ήταν πολύγλωσσος -μιλούσε πολωνικά, ρωσικά, γερμανικά, γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά και αρκετές διαλέκτους ιθαγενών. Πέθανε στις 14 Μαΐου 1942, στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ.

Bronislaw Malinowski